barszcz czerwony z buraków
Robienie zakupów Tematyka żywnościowa

Barszcz czerwony – zupa i dodatek do innych dań

Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to zupa jedynie na święta, którą podajemy na ogół w trakcie Wigilii czy też dużych rodzinnych zabaw okolicznościowych. W rodzinach, w których zwyczaj podawania obiadów z dwóch dań wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako uzupełnienie do innych posiłków.

Barszcz czerwony – pasuje do pasztecików z grzybowym nadzieniem i do kartofli

Zdawałoby się, że barszcz czerwony to prosty do przygotowania wywar z buraków, który ogólnie nie jest dość sycącym daniem. Jednak właśnie jego kwaskowy, a równocześnie lekko słodkawy aromat sprawia, że znakomicie współdziała on z innymi smakami. Popularnych dodatków do barszczu czerwonego jest mnóstwo – jedni zalewają nim uszka z kapustą, grzybami czy też mięsem, inni przedkładają ziemniaki, jajko i kawałki kiełbasy. Barszcz czerwony to klasyczne posiłek obiadowe, ale również pyszna przekąska bądź kolacja na ciepło – wrzący kubeczek tej zupy bardzo dobrze pasuje do chrupkiego krokieta z pieczarkami bądź bułki drożdżowej z kapuścianym farszem.

Trzeba podkreślić, że barszcz czerwony, o ile nie został zabielony śmietaną, jest zupą niskokaloryczną. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, bo dostarcza organizmowi kwas foliowy, witaminę C oraz witaminy z grupy B, mangan, jak również mnóstwo żelaza, przez co poleca się go osobom chorującym na anemię. Z kolei z uwagi na to, iż bazą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a zarazem na ogół spożywa się ją z dodatkami zawierającymi znaczne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.

Zakwas z buraków kwaszonych na barszcz czerwony – zrób sam lub kup

Nie istnieje uniwersalny przepis na barszcz czerwony – każdy szef kuchni wykorzystuje preferowane przez siebie dodatki i w inny sposób doprawia to danie. Niektórzy dosypują do niego odrobinę cukru, by wydobyć naturalny słodki aromat buraka, inni uwielbiają pikantny barszcz ze sporą ilością pieprzu. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeżeli gotuje się go z użyciem zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kwaszonych ma silniejszy, kwaskowaty aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a dodatkowo zawiera więcej ważnych składników odżywczych. Taki zakwas z buraków kwaszonych można oczywiście przyszykować samodzielnie, lecz okres fermentacji – zależnie od panujących w otoczeniu warunków – trwa mniej więcej 7 dni. Jeżeli jednak znienacka nabierzesz ochoty na tę zupę, absolutnie nie musisz tyle na nią czekać – po prostu kup buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie lub online.

Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]