Chcesz kupić żywność nieprzetworzoną? Wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zywnosc-ekologiczna/15.
Od dynamicznego rozwoju przemysłu żywieniowego, który obserwujemy od zeszłego wieku, artykuły konsumowane przez nas każdego dnia zaczęto nagminnie nasycać licznymi substancjami przedłużającymi ich żywotność. Jednak wraz z poszerzającą się świadomością konsumentów odnośnie tego, co jedzą i jakie może to mieć działanie na ich samopoczucie, ostatnimi czasy coraz chętniej poszukują oni artykułów wykonanych z ekologicznej żywności.
Ekologiczna żywność – rośliny hodowane według głównych norm rolnictwa ekologicznego
By konkretny wyrób oferowany w Polsce mógł zwać się „ekologicznym”, musi spełnić kilka przesłanek. Żywność ekologiczna i artykuły z niej wykonane muszą pozyskać odpowiednie certyfikaty nadawane przez uprawnione do tego laboratoria. Kluczowym jednak atrybutem spożywczych wyrobów ekologicznych jest to, że zastosowane do ich przyrządzenia owoce oraz warzywa kultywowano według głównych zasad rolnictwa ekologicznego. To znaczy, iż rolnicy nie stosowali chemicznych środków protekcji roślin ani nawozów, które mogłyby niekorzystnie wpływać nie tylko na zdrowie ludzi, ale które także są zagrożeniem dla ekosystemu. Niektóre wszak nawozy zatruwają wody gruntowe czy powodują zakwaszenie gleby, a natryski pół silnymi pestycydami nieraz powodują np. obumieranie pożytecznych pszczół. Natomiast w efekcie ekologicznej uprawy rośliny cechują się niższą zawartością azotynów, azotanów i metali ciężkich, a to znaczy, iż mniej tych niezdrowych związków przedostanie się do ustroju ich konsumentów.
Co powinno być umieszczone na opakowaniu zdrowej żywności ekologicznej
Przetwory ekologiczne podlegają ciągłej kontroli we wszystkich fazach produkcji, w tym także w czasie magazynowania oraz przewozu. Co kluczowe, jeśli produkt spełnia kryteria, jego wytwórca obok rutynowych informacji m.in. o temperaturze składowania, dacie przydatności do spożycia, możliwych alergenach czy masie netto, kraju produkcji ingredientów, musi także bezwzględnie podać numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej dany produkt oraz umieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, którym jest listek ułożony z gwiazdek. Poszukując żywności ekologicznej warto zatem czytać wnikliwie etykiety produktów, a nabywając je online w sklepie producenta sprawdzić, czy na stronie opublikowana jest informacja o zdobytych certyfikatach.
Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]