Dalsze informacje o eko ogórkach kiszonych.
W sałatce warzywnej, w zupie, na kanapce czy jako dodatek do drugiego dania – kiszone ogórki w polskiej kuchni konsumujemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. I my to popieramy, ponieważ kiszonki są jednocześnie smakowite, jak i zdrowe.
Jak robi się kiszone ogórki?
Kiszone ogórki to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich przygotowanie jest niesłychanie proste. Używa się do tego dużych kamiennych garnków lub drewnianych beczułek, w których ogórki wraz z przyprawami zalewa się słoną wodą, a następnie stawia się pojemnik na co najmniej 14 dni w chłodzie, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Amatorzy mniej kwaśnych kiszonek mogą przystąpić do spożycia ogórków już po kilku dobach – takie ogórki to tzw. ogórki „małosolne”. W najpopularniejszym przepisie do zalewy wraz z ogórkami dorzuca się ząbki czosnku i koper, jakkolwiek walory smakowe ogórków kwaszonych można podkręcić również różnymi przyprawami, np. liśćmi czarnej porzeczki, czarnym pieprzem lub cząstkami marchwi. Naturalnie nie wszyscy mają czas ani wystarczająco miejsca w kuchni, żeby osobiście przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy posiada także piwnicę albo spiżarnię, w której może przetrzymywać przetwory w większych ilościach. Nie oznacza to jednakże, iż trzeba odmówić sobie jedzenia kwaszonych ogórków – zawsze możemy nabyć je w sklepie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, np. w pojemnikach z uchem czy w workach z folii, które bez trudu da się przechowywać w lodówce.
Dlaczego należy spożywać kiszone ogórki?
Od setek lat wiadomo, że sfermentowane warzywa korzystnie oddziaływają na nasz układ pokarmowy. I to prawda, ponieważ wespół z kiszonkami wchłaniamy dobroczynne bakterie, które obniżają pH jelit oraz pozytywnie oddziaływają na ich florę, wspomagając w konsekwencji trawienie. Ale to nie wszystko! Kwaszone ogórki nie mają wiele kalorii (to ledwie 12 kcal w 10 dag), a przy tym zawierają między innymi witaminę E, A i C, witaminy z grupy B oraz sporo składników odżywczych istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jak magnez, wapń, żelazo, selen czy sód. A co z sokiem z kiszonych ogórków? O ile uwielbiamy cierpkie smaki, nie należy wyrzucać go po spożyciu kiszonek, tylko użyć go do zupy ogórkowej lub wypić, gdyż w czasie kiszenia witaminy przechodzą po części do zalewy. Trzeba jednakże zaznaczyć, na kwaszonki powinny uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach znajduje się bowiem znaczna ilość soli.
Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]