Potrzebujesz soku z kapusty kiszonej? Wejdź na artmankiszonki.pl.
Z kiszonek korzysta się w polskiej tradycyjnej kuchni od wieków. Od kilku lat jednakże często mówi się także o zaletach prozdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, zwłaszcza z buraków oraz kapusty. To w zasadzie tzw. superfood, który coraz częściej spotykany jest na półkach marketów w alejkach z przetworami.
Sok z kapusty kiszonej – znaczne ilości witamin oraz żelaza
Chyba każdy z nas w dzieciństwie pił sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie na własną rękę kwasiły kapustę na bazie rodzinnych przepisów, a po wykorzystaniu kapusty często przynosiły swoim wnusiom szklaneczkę z sokiem, mówiąc, że napój jest nadzwyczaj zdrowy, jednakże nie wszystkim smakuje. I to jest prawda! Sok z kapusty kiszonej to wspaniałe źródło witamin! Ma on w składzie ogromne ilości witaminy PP, C, A oraz E, a także liczne minerały, jak np. fosfor, żelazo oraz miedź. Wiele osób odczuwa trudności z przystosowaniem się do kwaśnego posmaku tego soku, lecz warto spożywać go regularnie, dlatego że wypłukuje toksyny z organizmu, działa on bakterio- i grzybobójczo, wypłukuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu oraz wspomaga trawienie, więc w efekcie może być wykorzystany w procesie odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić niedostatek witaminy C, co podnosi odporność organizmu i zapobiega częstym przeziębieniom. Sok z kiszonej kapusty poleca się również osobom cierpiącym na anemię ze względu na znajdujące się w nim żelazo. Rzecz jasna, nawet tak zdrowego napoju nie powinno się nadużywać – zaleca się wypijać mniej więcej 250 mililitrów soku dziennie.
Sok z kiszonego buraka – wyostrza koncentrację i pozytywnie wpływa na przemianę materii
Sok z kiszonych buraków jest kolejnym odżywczym sokiem, który stosujemy od wieków w kuchni, a który konsumujemy także jako zdrową przekąskę. Posiada on sporo witamin i ma własności antyoksydacyjne, antyseptyczne i przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia odporność: poprawia koncentrację, dobroczynnie wpływa na przemianę materii, a równocześnie obniża ciśnienie. Pomimo że buraki wyróżniają się dużą zawartością cukrów, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego IG i mogą go spożywać diabetycy. Nie zaleca się jednakże jego spożycia kobietom karmiącym piersią i w ciąży, a także osobom borykającym się z reumatyzmem bądź chorobami nerek.
Jeśli nie masz czasu, aby przygotowywać soki z kiszonych warzyw na własną rękę, możesz zakupić je w ulubionym markecie albo zamówić bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że tego typu soki należy składować w chłodzie.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]