Robienie zakupów Tematyka żywnościowa

Popularne polskie zupy na zakwasie – barszcz biały i żurek

Zobacz, gdzie kupić żur śląski.

Ostatnio z rzadka już jemy dwudaniowe obiady. Przez ciągły braku czasu, a przez to chęć ekspresowego najedzenia się, raz za razem rezygnujemy z zup na rzecz posiłków kiedyś podawanych najczęściej jako to drugie danie. Jednakże typowo polskie zupy, jak np. barszcz biały oraz żurek, zostaną z nami jeszcze długo. Nawet jeśli własnoręcznie gotujemy je już wyłącznie sporadycznie, to nadal są one stałym punktem na karcie dań restauracji oraz lokalów z polską kuchnią, a także są obowiązkowo serwowane w trakcie obiadów wielkanocnych czy bożonarodzeniowych.

Barszcz biały a żurek – Czy barszcz biały i żurek to ta sama zupa?

Jeżeli spyta się obywatela polski o zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to natychmiast przytoczy on albo barszcz biały albo żurek. Sporo osób często nie widzi podstawowych różnic pomiędzy tymi potrawami, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem tradycyjnie żurek gotuje się na zakwasie z mąki żytniej, natomiast barszcz biały – na zakwasie na mące pszennej. Ale to nie wszystko, co odróżnia te zupy, jakkolwiek powinno się dobitnie zaakcentować, że nie ma jednego niezmiennego przepisu na barszcz biały i drugiego na żurek. Gotowanie jest bowiem sztuką, a każda kompozycja składników odzwierciedla indywidualne smaki oraz doświadczenie kucharza. Co jednak da się wskazać to fakt, iż do barszczu białego zwykle wkłada się więcej grzybów oraz jarzyn. Zabiela się go także najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu mącznego można zastosować sok kapusty kiszonej albo z ogórków kiszonych. Natomiast z żurkiem zagadnienie jest bardziej zagmatwane, gdyż w ramach tej grupy zup wymienia się 3 typy:
– kwaskowaty, gęsty żur przygotowywany zwykle ze sporą ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z kawałkami ziemniaków;
– lekki, umiarkowanie zawiesisty żurek, zabielany obficie śmietaną i przyprawiany pokaźną ilością majeranku, serwuje się go na ogół z pieczywem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle gotuje się na zakwasie chlebowym bądź żytnim.

Baza na barszcz biały i żur? Przygotować samemu czy kupić?

Preparacja zakwasu na wymienione wcześniej zupy jest łatwe, aczkolwiek nie każdemu udaje się za pierwszym podejściem. W internecie znaleźć można mnóstwo przepisów na zakwas, które warto wypróbować. Stosując jednak samodzielnie przygotowany zakwas należy zaplanować gotowanie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. Dlatego, jeśli ochota np. na żur zaatakuje was ni stąd, ni zowąd, można kupić gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, wystarczających na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych stacjonarnych, jak i online, bez problemu nabędziemy zakwasy z mąki pszennej oraz żytniej, dzięki którym ugotujemy smaczny biały barszcz i żurek staropolski czy też śląski.

Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]