Sól to składnik niezbędny do właściwego działania ludzkiego organizmu. Jakie zalety posiada sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Czemu powinno się wykorzystywać je podczas gotowania?
Atuty soli himalajskiej
Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który wspaniale podbija smak jedzenia. Chociaż nieumiarkowane wykorzystanie soli ma niepożądany wpływ na nasze zdrowie, to jej rozważne porcje (w granicach 6 g w ciągu 24 godzin) są konieczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas wszak w sód, to jest w pierwiastek regulujący podtrzymanie właściwego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze złóż szacowanych na blisko 250 mln lat. Składnik ten zawiera wiele cennych pierwiastków oraz minerałów, między innymi wapń, magnez czy selen, a przy tym jest pozbawiony niebezpiecznych zanieczyszczeń i komponentów, np. toksycznych metali ciężkich. Sól himalajska bardzo dobrze uwydatnia smak dań i jest dostępna zarówno w formie pokaźnych, jak i niewielkich kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – źródło cynku, wapnia i magnezu
Sól kłodawska niejodowana z kolei to składnik o dużym stopniu czystości – posiada ok. 97% chlorku sodu i jest świetnym dodatkiem do naszych przetworów. Jest cennym źródłem wapnia, żelaza czy magnezu, czyli składników niezbędnych do zachowania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, toteż nie traci swoich własności i jest łatwo absorbowana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest często wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.
Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]