Robienie zakupów Tematyka żywnościowa

Zdrowy i smaczny składnik wielu potraw – kapusta kiszona

Dowiedz się, gdzie zamówić kapustę kiszoną.

Wyjątkowy smak kiszonej kapusty jest bezsprzecznie częścią słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową licznych dań i każdy Polak stosunkowo często gości ją na talerzu. I popieramy to, ponieważ kapusta kiszona to nadzwyczaj zdrowa żywność.

Kapusta kwaszoną – czemu powinno się jeść?

Kapusta kwaszona, lub kiszona, gdyż te dwa określenia stosuje się zamiennie, to jeden z tych wyrobów żywnościowych, które wynaleziono w wyniku poszukiwania przez człowieka metody na wielomiesięczne przechowywanie strawy. Drobniutko poszatkowane liście białej kapusty zachowują przydatność do spożycia przez kilka miesięcy na skutek poddania działaniu fermentacji mlekowej. W dawnych czasach spożywanie kapusty kwaszonej pozwalało dostarczyć organizmowi koniecznych witamin i minerałów, których zdobycie w chłodne miesiące było o wiele trudniejsze aniżeli dzisiaj. A wypada zaakcentować, iż kiszona kapusta ma mnóstwo substancji istotnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To doskonałe źródło witaminy A, witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz wykazującej dodatkowo właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne, jak również witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia. W produkcie tym znajdują się również inne istotne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (jak B9, B6, B2). Oprócz tego, kwaszona kapusta to źródło między innymi kwasów tłuszczowych omega-3, wapnia oraz magnezu. Zarazem to pożywienie niskokaloryczne, w związku z tym poleca się jego spożycie osobom trzymającym dietę.

Jak używa się kapusty kwaszonej w kuchni

Kwaszona kapusta na naszych talerzach pojawia się zarówno jako dodatek do potraw, jak i jako główny ich element. Na surowo najczęściej je się ją jako surówkę z cebulą oraz tartą marchwią, która współgra z potrawami z ryb czy ziemniaków, a niekiedy na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To też produkt, który cudownie komponuje się z pieczarkami i czerwonym mięsem, dlatego robi się z niej nadzienie do pierogów, krokietów czy łazanek. Rzecz jasna, bez kapusty kwaszonej nie istniałyby popularne polskie dania – kapuśniaka, bigosu bądź góralskiej kwaśnicy.

Generalnie każdy kucharz ma swój przepis na kapustę kiszoną, jednak obecnie sporadycznie przygotowuje się ją w mieszkaniu, gdyż nie ma już konieczności składowania pożywienia na zimę. Kiszoną kapustę w małych i dużych pojemniczkach bez trudu nabyć można w dowolnym sklepie osiedlowym, a także można złożyć na nią zamówienie za pośrednictwem internetu. Producenci mają w swojej ofercie też kapustę kiszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.

Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]