Dalsze informacje o soku z kiszonej kapusty.
Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan ponownie powróciły do naszego menu. Do kapusty i ogórków dołączają też nowe, do tej pory mniej popularne owoce oraz warzywa. Kiedy mówimy o zdrowotnych walorach fermentowanej żywności nie sposób zapomnieć też o napojach takich jak kefir, kwas chlebowy albo różnego typu soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Głównie te ostatnie są godne uwagi – pozwalają w łatwy i błyskawiczny sposób dostarczyć naszemu ciału substancje niezastąpione dla jego właściwego funkcjonowania.
Jakie witaminy kryje sok z kiszonej kapusty i buraków?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie dużo związków oddziałujących dobroczynnie na nasze zdrowie. Najważniejszym komponentem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za przebieg fermentacji. Sok z buraków, kapusty bądź inny kwaszonek to także doskonałe źródło witamin. Warta uwagi jest w szczególności duża zawartość witaminy C – zaledwie filiżanka tego napoju zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy również pić z uwagi na obecność witaminy K i P, witamin z grupy B oraz duże stężenie soli mineralnych.
Sok z kiszonej kapusty – czemu trzeba go spożywać?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z uwagi na obecność bakterii kwasu mlekowego dobroczynnie oddziałuje na naszą odporność oraz pracę układu pokarmowego. Dodatkowo nagromadzenie witamin poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają symptomy cukrzycy, szkorbutu i depresji, a także pomagają poradzić sobie ze zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki winny ponadto sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak np. wrzody dwunastnicy czy niestrawność. Wzmacniają one także apetyt i stanowią tarcze ochronną w trakcie kuracji antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]