Warzywa kiszone są tak mocno zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że w naszym odczuciu jest to przede wszystkim słowiański specjał, sporadycznie przyrządzany w pozostałych rejonach świata. Tymczasem domowe kiszonki popularne są nie tylko w Europie, ale także w Azji oraz w obu Amerykach. Kwaszone przetwory warzywne – zdrowe produkty na naszym stole Historycy potwierdzili, iż […]
Tematyka żywnościowa
Zamienniki kapsułek Tchibo Cafissimo – posmakuj ciekawych aromatów kaw
Technologia zaparzania kawa w kapsułkach została opracowana u schyłku lat 70-tych i powoli pozyskała sobie kolejnych zwolenników. Ten praktyczny system pozwala na przyrządzanie kawy wysokiej jakości w niezwykle nieskomplikowany sposób – trzeba umieścić kapsułkę z kawą w zasobniku w urządzeniu, uzupełnić w nim pojemnik z wodą i zaledwie po minucie można delektować się świeżo parzoną […]
Na kanapce, w zupie, jako dodatek do dań głównych – o ogórkach kiszonych
W sałatce warzywnej, w zupie, na kanapce czy jako dodatek do drugiego dania – kiszone ogórki w polskiej kuchni konsumujemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. I my to popieramy, ponieważ kiszonki są jednocześnie smakowite, jak i zdrowe. Jak robi się kiszone ogórki? Kiszone ogórki to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich przygotowanie jest niesłychanie […]
Zdrowy i smaczny składnik wielu potraw – kapusta kiszona
Wyjątkowy smak kiszonej kapusty jest bezsprzecznie częścią słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową licznych dań i każdy Polak stosunkowo często gości ją na talerzu. I popieramy to, ponieważ kapusta kiszona to nadzwyczaj zdrowa żywność. Kapusta kwaszoną – czemu powinno się jeść? Kapusta kwaszona, lub kiszona, gdyż te dwa określenia stosuje się zamiennie, to jeden z […]
Popularne polskie zupy na zakwasie – barszcz biały i żurek
Ostatnio z rzadka już jemy dwudaniowe obiady. Przez ciągły braku czasu, a przez to chęć ekspresowego najedzenia się, raz za razem rezygnujemy z zup na rzecz posiłków kiedyś podawanych najczęściej jako to drugie danie. Jednakże typowo polskie zupy, jak np. barszcz biały oraz żurek, zostaną z nami jeszcze długo. Nawet jeśli własnoręcznie gotujemy je już […]
Jedzenie rozgrzewające i jedzenie chłodzące. Poznaj jego wpływ na organizm
Czy słyszałeś kiedyś o produktach żywnościowych, które posiadają właściwości rozgrzewające i schładzające? Dowiedz się, jakie jedzenie możemy zaliczyć do tych grup oraz jak wpływają one na Twoje zdrowie. Jedzenie rozgrzewające organizm Jeśli zima to zdecydowanie nie jest Twoja ulubiona pora roku i nie wyobrażasz sobie wyjścia do pracy lub na uczelnię bez dodatkowego swetra “na […]
Chcesz odżywiać się zdrowo? Kupuj żywność ekologiczną
Od dynamicznego rozwoju przemysłu żywieniowego, który obserwujemy od zeszłego wieku, artykuły konsumowane przez nas każdego dnia zaczęto nagminnie nasycać licznymi substancjami przedłużającymi ich żywotność. Jednak wraz z poszerzającą się świadomością konsumentów odnośnie tego, co jedzą i jakie może to mieć działanie na ich samopoczucie, ostatnimi czasy coraz chętniej poszukują oni artykułów wykonanych z ekologicznej żywności. […]
Barszcz czerwony – zupa i dodatek do innych dań
Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to zupa jedynie na święta, którą podajemy na ogół w trakcie Wigilii czy też dużych rodzinnych zabaw okolicznościowych. W rodzinach, w których zwyczaj podawania obiadów z dwóch dań wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako uzupełnienie do innych posiłków. […]
Najpopularniejsze soki z kiszonych warzyw
Z kiszonek korzysta się w polskiej tradycyjnej kuchni od wieków. Od kilku lat jednakże często mówi się także o zaletach prozdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, zwłaszcza z buraków oraz kapusty. To w zasadzie tzw. superfood, który coraz częściej spotykany jest na półkach marketów w alejkach z przetworami. Sok z kapusty kiszonej – znaczne ilości witamin […]
Źródło witamin i minerałów – sok z buraków i kiszonej kapusty
Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan ponownie powróciły do naszego menu. Do kapusty i ogórków dołączają też nowe, do tej pory mniej popularne owoce oraz warzywa. Kiedy mówimy o zdrowotnych walorach fermentowanej żywności nie sposób zapomnieć też o napojach takich jak kefir, kwas chlebowy albo różnego typu soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. […]