Jednym z najbardziej stabilnych chemicznie stopów jest stal nierdzewna. Nie reaguje z kwasami, nie koroduje i zachowuje swoje parametry nawet w krańcowych temperaturach. Jest to zasługą zawartego w niej chromu, który w chwili kontaktu z powietrzem wydziela się ze stopu i formuje na powierzchni niezauważalną powłokę. Zabezpiecza ona stal przed negatywnym wpływem wielu substancji chemicznych, jak również podnosi jej odporność na niekorzystne warunki. Z tego powodu zbiorniki ze stali nierdzewnej są stosowane w wielu dziedzinach przemysłu.
Zbiorniki stalowe dla przemysłu kosmetycznym
Z uwagi na fakt, iż stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z substancjami używanymi w procesie wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są w szerokim zakresie stosowane w tym przemyśle. Używa się ich zarówno do magazynowania dużych ilości gotowych środków, jak i podczas procesu produkcyjnego. Wymienione wcześniej właściwości powodują, że zbiorniki ze stali nierdzewnej są także znakomitym rozwiązaniem dla zakładów wytwarzających i przetwarzających materiały opałowe oraz dla branży chemicznej.
Zbiorniki fermentacyjne w sektorze spożywczym
Zbiorniki nierdzewne są często stosowane w przeróżnych przedsiębiorstwach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w zakładach przetwórstwa lub placówkach gastronomicznych. W browarach, piekarniach czy gorzelniach wszędzie spotyka się zbiorniki fermentacyjne również wyprodukowane z tego stopu. Usługi podmiotów zajmujących się produkcją zbiorników ze stali nierdzewnej cieszą się powodzeniem w sektorze spożywczym głównie dlatego, że na takich naczyniach nie powstaje osad, który sprzyja skażeniu ich zawartości dzikimi drożdżami bądź bakteriami.